środa, 10 Luty 2016

Kokosowo-orzechowe brownies z jagodami i marakują

Czy są tu jakieś łasuchy? :))) Dzisiaj mam dla Was niesamowity deser – kokosowo-orzechowe brownies z jagodami i marakują. Może z okazji zbliżających się Walentynek przygotujecie taki deser swojej drugiej połówce? ;)) Jeżeli nie drugiej połówce to dla znajomych lub rodziny? Nie ma nic lepszego niż duuuża ilość czekolady, połączona z kokosowo-orzechowym aromatem i świeżymi owocami. Przez żołądek do serca!

Ciasteczka są bardzo delikatne, wilgotne w środku, mocno czekoladowe i obłędnie pyszne. Przygotowuje się je bardzo szybko i zawsze wychodzą. Wersja również idealna  dla osób na diecie bezglutenowej. Spróbujcie, nie będziecie żałować. Gorąco polecam nie tylko na Walentynki :))

Orzechowo-kokosowe brownie z jagodami i marakująSkładniki:

Ciasteczka brownie:

  • 100 g masła
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kokosowej (wystarczy schłodzić mleczko kokosowe w puszce około 1 godziny i zebrać gęstą śmietankę z wierzchu)
  • 4 łyżki cukru kokosowego/ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych zmielonych na mąkę (np. w młynku do mielenia kawy)
  • szczypta soli

Bita śmietanka kokosowa:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

Do podania:

  • jagody (ja użyłam mrożonych)
  • marakuja

Wykonanie:

1.Orzechy laskowe prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut (5-6), studzimy i zdejmujemy z nich skórkę (najłatwiej położyć uprażone orzechy na czystej ściereczce i pocierać je w dłoniach). Obrane ze skórki orzechy mielimy w młynku do mielenia kawy (lub malakserze) do momentu uzyskania „mąki” – nie możemy mielić zbyt długo bo zrobi nam się masło:)).

2. W kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą) roztapiamy masło i czekoladę. Studzimy. Dodajemy śmietankę kokosową, dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do momentu, kiedy składniki stworzą jednolitą masę.

3. W oddzielnej misce mieszamy mąkę kokosową, mąkę orzechową, cukier, szczyptę soli i kakao.

4. Wymieszane suche składniki dodajemy do miski z „mokrymi składnikami”. Bardzo dokładnie mieszamy.

5. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 1/2 wysokości foremek.

6. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 160 stopni (ciasteczka powinny być wilgotnie w środku).

7. Mleczko kokosowe na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzoną puszkę mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce wraz ze zmielonym na puder ksylitolem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.

8. Jagody rozmrażamy, blendujemy na gładki mus. Na talerzykach układamy 2-3 łyżki musu, ciasteczko brownie, łyżka bitej śmietany kokosowej i na wierzchu ozdabiamy marakują. Palce lizać ;)))

Orzechowo-kokosowe brownie z jagodami i marakująOrzechowo-kokosowe brownie z jagodami i marakująCZĘSTUJCIE SIĘ :))

Paulina