piątek, 10 Marzec 2017

Komosa ryżowa na słodko czyli quinoanka

Komosa ryżowa na słodko czyli pyszne i zdrowe śniadanie lub bombowy deser! To był mój pierwszy raz z komosą w takiej wersji ale na pewno zagości w moim jadłospisie na dłużej.

Przepis jest banalny, a taki posiłek przygotujecie w dosłownie 10 minut! Dodatki możecie dobierać wedle uznania. Ja nie mogę się już doczekać świeżych malin, będą idealnie się komponowały z komosą!

Naprawdę warto, zapraszam :)))

Składniki: (na 2 małe lub 1 dużą porcję)

  • 5 łyżek płatków quinoa
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 mały banan
  • 30 g pestek granatu
  • 1/3 sztuki smoczego owocu (można pominąć)
  • 2 łyżeczki nasion konopii
  • 1 łyżeczka surowego kakaowca
  • 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1/2 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płatki quinoa, siemię lniane, cynamon i gotujemy na małym ogniu 6-7 minut do momentu, gdy płatki napęcznieją. Podczas gotowania płatki kilkukrotnie mieszamy.

2. Gotowe płatki przekładamy do miseczki. Z wierzchu układamy owoce, posypujemy nasionami konopnymi i ziarnem kakaowca.

SMACZNEGO!

Paulina

Specjalnie dla Was 5% promocja na zakupy w sklepie Agnex do 30.04.2017r (hasło – ZDROWE-BAKALIE).

 Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex