poniedziałek, 29 Sierpień 2016

Kotlety cukiniowo-pieczarkowe z sosem pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was pomysł na lekkie i szybkie w wykonaniu cukiniowo-pieczarkowe kotleciki z aromatycznym sosem pomidorowym. Taka propozycja może być zarówno obiadem, kolacją jak i posiłkiem na wynos. Jako dodatek do obiadu proponuję ugotować kaszę gryczaną niepaloną lub młode ziemniaczki w mundurkach, z takiego połączenia powstanie przepyszny i zdrowy letni obiad.  

Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych nieaktywnych kotleciki mają delikatny serowy posmak. W przepisie możemy pominąć ten składnik, lecz gorąco zachęcam wszystkich do próbowania nowych i ciekawych produktów, a do takich na pewno możemy zaliczyć wyżej wspomniane płatki drożdżowe ;))

Płatki drożdżowe są bogatym źródłem witamin (głównie z grupy B), minerałów (takich jak żelazo, magnez, selen, cynk, czy fosfor) oraz białka. Są niezastąpionym składnikiem wielu dań wegetariańskich oraz wegańskich, a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Gorąco polecam!

Kotlety cukiniowo-pieczarkowe z sosem pomidorowymSkładniki: (na około 20 sztuk)

Kotlety:

  • 1 duża cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki pestek słonecznika lub dyni (możemy dodać mix pestek)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki gryczanej (mąkę gryczaną możemy zastąpić inną dowolną mąką)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz cayenne, oregano
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

sos:

  • 400 g pomidorów (ja wykorzystałam pestki i pozostałości po pomidorach, które przygotowywałam do suszenia)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 1 cebula

Wykonanie:

1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki myjemy i obieramy. Paprykę myjemy i wykrajamy gniazda nasienne. Cukinię odciskamy i odlewamy powstały sok. Do cukinii ścieramy pieczarki oraz paprykę (również na grubych oczkach). Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, płatki drożdżowe, pestki, mąkę oraz przyprawy (u mnie 2/3 łyżeczki cayenne, 2 łyżeczki oregano i szczypta soli). Wszystko dokładnie mieszamy do momentu połączenia składników.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy nasze kotlety z obu stron na złoty kolor (ja masę nakładałam łyżką ponieważ była zbyt rzadka żeby formować kotlety w rękach).

3. Przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w mniejsze części pomidory. Dusimy na małym ogniu 10-12 minut, następnie zdejmujemy z gazu. Bazylię myjemy i osuszamy.  Wrzucamy do pomidorów, sos blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku (sól/pieprz).

4. Podajemy kotlety polane pomidorowym sosem, idealnie pasują do kaszy gryczanej niepalonej lub zwykłych młodych ziemniaczków w mundurkach.

Kotlety cukiniowo-pieczarkowe z sosem pomidorowymKotlety cukiniowo-pieczarkowe z sosem pomidorowymKotlety cukiniowo-pieczarkowe z sosem pomidorowymSMACZNEGO!

Paulina