środa, 30 Marzec 2016

Kotlety warzywne z kaszą gryczaną

Zastanawiacie się czasem co zrobić z warzywami z rosołu lub wywaru? Próbowaliście czegoś innego niż sałatki jarzynowej? Jeżeli nie mam dla Was propozycję, zróbcie przepyszne kotlety z warzywami i kaszą gryczaną. Są lekkie, pyszne i pożywne!

Tak przygotowane kotlety możemy podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, jako klasyczny obiad, możemy spróbować również przygotować pysznego burgera z dodatkiem sosu pomidorowego, koperkowego i warzyw, możemy też po prostu zjeść z dodatkiem brukselki czy kalafiora, będzie równie pysznie. Kotlety są bardzo dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc będą też fajną propozycją „na wynos”. Gorąco polecam!

kotlety warzywne z kaszą gryczanąSkładniki:

  • warzywa z wywaru, u mnie 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, kawałek pora
  • 1 cebula
  • garść świeżego jarmużu lub szpinaku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz cayenne
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

1. Jarmuż myjemy, odcinamy zdrewniałe łodyżki i osuszamy ręcznikiem papierowym, drobniutko siekamy i wkładamy do miski. Warzywa z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do posiekanego jarmużu. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do warzyw. Do miski dodajemy kaszę gryczaną niepaloną, wbijamy jajka, dodajemy zmielone siemię lniane i przyprawy sól, pieprz cayenne, kurkumę oraz curry. Dokładnie mieszamy przygotowaną masę.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, z przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy po kilka minut z obu stron.

kotlety warzywne z kaszą gryczanąkotlety warzywne z kaszą gryczanąSMACZNEGO!!!

Paulina