poniedziałek, 28 Listopad 2016

Krem z białych warzyw z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi

#ZdroweBożeNarodzenie i tym razem przepis na zupę krem. Zdaję sobie sprawę, że moja propozycja nie do końca wpisuje się w kanon tradycyjnych zup świątecznych, więc nie na Wigilię ale na pierwszy bądź drugi dzień Świąt będzie idealna! Prosta i szybka w wykonaniu, trochę „nowoczesna”. Wykorzystajmy sezonowe warzywa aby zaskoczyć naszych bliskich.

Przygotujcie aksamitny, delikatny i niebanalny krem z białych warzyw z dodatkiem słodkiej gruszki i chrupiących orzechów. Będziecie zachwyceni! Ta zupa jest niesamowita! :)))

Krem z białych warzyw z karmelizowaną gruszką i orzechami

Składniki: (na 4-5 porcji)

  • 400 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • 4 szklanki wody
  • 2 gruszki
  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy. W dużym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i szklimy na nim posiekaną cebulę.

2. Ziemniaki, selera i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Warzywa smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy 4 szklankami wody.

3. Warzywa gotujemy pod przykryciem do miękkości, około 25 minut. Następnie blendujemy wszystko na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Układamy gruszkę pokrojoną na plastry, dodajemy 3 łyżki orzechów włoskich. Wszystko polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i karmelizujemy owoce.

5. Zupę nalewamy do miseczek, na wierzchu układamy skarmelizowane plastry gruszki i posypujemy orzechami włoskimi.

Krem z białych warzyw z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimiKrem z białych warzyw z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimi

SMACZNEGO!

Paulina