wtorek, 20 Wrzesień 2016

Krem z cukinii i kalarepy z łososiem i pesto z bazylii

Temperatura za oknem przepowiada jesień tak więc każdy sposób na rozgrzanie i wzmocnienie organizmu jest dobry! Aby żadne przeziębienie nas nie dopadło, pamiętajmy, aby w naszej diecie na stałe zagościły produkty, zawierające cenne substancje , które będą wpływały na odporność naszego organizmu. Takimi produktami są: czosnek, cebula, kiszonki, imbir, miód (spożywany na zimno), kurkuma, pyłek kwiatowy, sosna zwyczajna, goździki, cynamon, czarnuszka (najlepiej olej), chili i in. 

Na rozpoczęcie sezonu pt. „zimno mi nóżki” zapraszam na mocno rozgrzewającą zupę krem z kalarepy i cukinii z bazyliowym pesto i łososiem z dodatkiem świeżej kurkumy, imbiru oraz chili.

Krem z cukinii i kalarepy z łososiem i pesto bazyliowymSkładniki: (na 4-5 porcji)

  • 2 duże kalarepy (ok 800 g)
  • 2 małe cukinie (ok 600 g) 
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 3-4 cm korzenia kurkumy
  • 2 cebule
  • kawałek papryczki chili
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego do podania
  • pesto bazyliowe
  • łosoś wędzony
  • sól
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. W dużym rondelku rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy. Kurkumę i imbir obieramy i kroimy na mniejsze części. Kawałek papryczki chili również drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzane masło/oliwę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Szklimy w rondelku z przyprawami.

2. Kalarepę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka i podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy  aż będą miękkie. Zupę miksujemy do momentu powstania gładkiego i aksamitnego kremu oraz doprawiamy odrobiną soli do smaku.

3. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, łyżeczką pesto oraz łososiem.

Krem z kalarepy i cukinii z bazyliowym pesto i łososiemKrem z cukinii i kalarepy z łososiem i pesto bazyliowymKrem z cukinii i kalarepy z łososiem i pesto bazyliowymSMACZNEGO!!!

Paulina

 

Kategoria: ,