środa, 16 Listopad 2016

Krem z dyni z pulpecikami z indyka

Dynia to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Były już placuszki, kluski śląskie, makaron z dynią, naleśniki … przyszedł czas na aromatyczny i pikantny krem z dyni z pulpecikami z indyka, ale na tym jeszcze nie kończymy naszego sezonowego spotkania z dynią!

Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Jest idealny o tej porze roku, nie tylko rozgrzewa nasz organizm, ale również nasyci i doda energii na resztę dnia. Jeżeli brakuje Wam węglowodanów w tym posiłku śmiało możecie ugotować makaron i podać ten krem jako sos z dyniowymi pulpecikami. Tak też będzie pysznie (osobiście wypróbowane;))!

Krem z dyni z pulpecikami z indykaSkładniki: (na 5 porcji)

  • 1 kg dyni
  • 2 papryki
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • pestki dyni
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy. Warzywa myjemy. Dynię obieramy. Dynię, paprykę i pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

2. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na rozgrzanym oleju szklimy 1 cebulkę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy pokrojoną dynię. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną paprykę. Mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory oraz papryczkę chili. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut.

3. W misce mieszamy mięso mielone z indyka, siemię lniane mielone, większą część posiekanej natki pietruszki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, papryka wędzona). Formujemy pulpeciki.

4. W drugim garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Do gotującego się bulionu wrzucamy partiami pulpety. Gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości pulpetów). Sprawdzamy aby mięso w środku nie było surowe.

5. Bulionem, w którym gotowaliśmy pulpeciki zalewamy warzywa. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

6. Podajemy pulpety z polane kremem posypane łyżką pestek z dyni oraz łyżką posiekanej natki pietruszki.

Krem z dyni z pulpecikami z indykaKrem z dyni z pulpecikami z indykaSmacznego!

Paulina