środa, 6 Kwiecień 2016

Krem z marchewki z masłem orzechowym

Przyszedł czas na zupę. Pyszną, gęstą, sycącą, słodko-pikantną zupę – krem z marchewki z dodatkiem masła orzechowego. Kilka najprostszych składników i powstaje coś naprawdę genialnego! Szybka w przygotowaniu i idealna na lekki wiosenny obiad lub kolację. Możemy przygotować do niej grzanki, wrzucić kilka orzechów (jeżeli tak jak ja lubicie jak coś chrupie :))) lub posypać natką pietruszki. Ja zakochałam się w tym smaku!

Jeżeli preferujecie ostrzejsze smaki dodajcie więcej pieprzu cayenne lub zamiast możecie przyprawić zupę pieprzem białym i chili. Gorąco polecam ;))

Krem z marchwi z masłem orzechowymSkładniki: (na 4 porcje)

  • 1 cebula
  • 550 g marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu warzywnego (jeżeli nie macie pomysłu co zrobić z warzywami pozostałymi po gotowaniu bulionu podrzucam pewien pomysł na kotlety warzywne z kaszą gryczaną)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • sól, pieprz cayenne
  • pietruszka do posypania

Wykonanie:

1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy.

2. W rondelku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojoną marchewkę i masło orzechowe, dusimy 7-8 minut, co chwilę mieszając aby się nie przypaliło.

3. Warzywa zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem cayenne (ilość w zależności od preferowanej ostrości).

4. Zupę miksujemy na gładki krem. Ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania.

krem z marchewki z masłem orzechowymkrem z marchewki z masłem orzechowymKrem z marchewki z masłem orzechowymSMACZNEGO!!!

Paulina

Kategoria: ,