wtorek, 18 Październik 2016

Krem z pieczonych pomidorów

Fajny, lekko pikantny, prosty i szybki w przygotowaniu i przede wszystkim rozgrzewający krem z pieczonych pomidorów. Gorąco zapraszam!

Aura za oknem nas nie rozpieszcza więc rozpieszczamy i rozgrzewamy się w kuchni ;)) Moja dzisiejsza „pomidorowa” pachnie jeszcze latem, jest aromatyczna ( za sprawą pieczonych warzyw), urzeka smakiem i najlepsza jest właśnie o tej porze roku, kiedy mamy dostęp do tych najbardziej dojrzałych i soczystych pomidorów. 

Tak właśnie wygląda zdrowie na talerzu! :)))

Krem z pieczonych pomidorówSkładniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • miód
  • papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • do podania: pesto bazyliowe, kozi ser (można zastąpić np. mozzarellą)

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Pomidory myjemy, osuszamy, przekrajamy na połówki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Czosnek również układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.

Krem z pieczonych pomidorów

2. W rondelku na rozgrzanej oliwie szklimy cebulkę i kilka plasterków papryczki chili. Do zeszklonej cebuli dodajemy upieczone pomidory oraz obrany, upieczony czosnek. Całość zalewamy ciepłym bulionem. Blendujemy na gładki krem.

3. Krem doprawiamy odrobiną miodu (u mnie 1/2 łyżeczki). Podajemy z 1/2 łyżeczki pesto oraz kozim serem, który opcjonalnie możemy zastąpić np. mozzarellą.

Krem z pieczonych pomidorówKrem z pieczonych pomidorówKrem z pieczonych pomidorówSMACZNEGO!

Paulina

 

Kategoria: ,