poniedziałek, 29 Luty 2016

Krem z buraków

Buraki, już wiecie, że je uwielbiam i zdecydowanie zachęcam abyście i Wy się z nimi zaprzyjaźnili. Dzisiaj trochę w innej wersji, można powiedzieć, że trochę kuchnia fusion. Krem z buraków. Pyszny, prosty i przede wszystkim zdrowy. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, więc poza wspaniałą propozycją na obiad, czy kolację, jest też wspaniałą propozycją „na wynos”. Jeżeli lubicie zupy kremy i lekko pikantne smaki to przepis zdecydowanie dla Was!

Jest idealny, smaki pięknie ze sobą współgrają, słodycz buraka i ostrość papryczki chili … według mnie połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :)))

O właściwościach buraków pisałam już we wcześniejszym poście, zapraszam do krótkiej lektury tutaj klik.

krem z burakówSkładniki: (na 4 porcje)

  • 800 g upieczonych buraków
  • 1 cebula
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • do podania: ser kozi, prażone pestki słonecznika, natka pietruszki

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. 1/2 papryczki chili drobno siekamy, jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki możemy dodać mniej. Jabłka myjemy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, szklimy na złoty kolor cebulkę i czosnek. Dodajemy jabłka i chili, mieszamy, smażymy na małym ogniu.

2. Upieczone buraki obieramy ze skórki (buraki pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 200 stopni C od 1,5-2 h w zależności od wielkości buraków). Obrane buraki kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do rondelka, dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy ciepły bulion i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy zupę na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Podajemy posypane prażonymi pestkami słonecznika, natką pietruszki i pokruszonym kozim serkiem. Zjadamy ze smakiem :)))

krem z burakówkrem z burakówkrem z burakówSMACZNEGO :))

Paulina

Kategoria: ,