niedziela, 10 Styczeń 2016

Krem z pieczonej cukinii z jarmużem i parmezanem

Zapraszam dzisiaj na bajecznie zieloną i pożywną zupę – krem z pieczonej cukinii z jarmużem. Znam wiele osób, które sceptycznie patrzą na jarmuż i potrawy z jego dodatkiem, zapewniam Was, że ta propozycja przypadnie do gustu nawet jego przeciwnikom! Jest prosta i szybka w wykonaniu, zresztą jak większość zup – kremów :))

3

Składniki:

  • 1 średnia cukinia 
  • 1 cebula 
  • 3 ziemniaki
  • 8 liści jarmużu (ok. 150 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • sól, pieprz cayenne, świeży tymianek
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół). Cukinię myjemy i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Czosnek obieramy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy przygotowane warzywa, skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i posypujemy świeżym tymiankiem, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie – ok. 25 minut.

2. Jarmuż myjemy, odrywamy liście od sztywnego środka. Dwa liście pozostawiamy na chipsy, resztę wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy 3-4 minuty. Do garnka z bulionem wkładamy upieczone warzywa i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę blendujemy (w razie potrzeby możemy jeszcze doprawić do smaku).

3. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni C. Pozostawione liście jarmużu rwiemy na mniejsze części, układamy na blasze do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu cayenne, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut (musimy uważać żeby się nam nie spaliły).

4. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami parmezanowymi i na wierzchu układamy chipsy z jarmużu.

 

krem z pieczonej cukinii z jarmużem i parmezanem

SMACZNEGO! ŻYCZĘ WSZYSTKIM PYSZNEJ NIEDZIELI :))

Paulina