czwartek, 1 Grudzień 2016

Kutia z kaszą jaglaną

Uwielbiam mak i wszystkie potrawy z jego dodatkiem. Mak jest produktem nie tylko bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, witaminy z rozpuszczalne w tłuszczach, witaminę C ale również jest wspaniałym źródłem wapnia ( 100 g maku zawiera ponad 1200 mg wapnia co stanowi 140 % dziennego zapotrzebowania na ten mikroelement). Także naprawdę warto włączyć ten składnik do swojej diety, nie tylko w Święta Bożego Narodzenia :))!

Dzisiejsza moja propozycja to ciąg dalszy pomysłów na #zdroweBożeNarodzenie.  Zapraszam na moją bezglutenową wersję kutii obfitującą w cudowne aromaty, bakalie i orzechy. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako świąteczny deser ale również jako zdrowe, pyszne i pożywne śniadanie! Spróbujcie koniecznie :))

Kutia z kaszą jaglanąSkładniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 500 g maku
  • 200 g orzechów (u mnie miks włoskie, laskowe i migdały)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 80 g cukru kokosowego
  • 100 g miodu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • pomarańcz
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy wodą (w stosunku kasza:woda – 1:2), dodajemy szczyptę soli  i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy kasza wchłonie cały płyn, tj. około 15-20 minut (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody). Orzechy drobno siekamy lub mielimy za pomocą malaksera.

2. Do przygotowania kutii możemy użyć mielonego maku (co bardzo ułatwia sprawę), jeżeli jednak mamy mak niemielony to za pomocą malaksera bądź thermomixa miksujemy przez około 30-40 sekund.

3. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy do niego zmielony mak, rodzynki, żurawinę oraz cukier kokosowy, dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 20-25 minut pod przykryciem, co pewien czas mieszając.

4. Do ugotowanego maku dodajemy posiekane orzechy, aromat migdałowy i miód. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników.

5. Ugotowaną kaszę łączymy delikatnie szpatułką z przygotowaną masą makową. Z wierzchu posypujemy skórką otartą z pomarańczy.

Kutia z kaszą jaglanąKutia z kaszą jaglanąKutia z kaszą jaglaną

SMACZNEGO!

Paulina