poniedziałek, 10 Lipiec 2017

Letnie curry z bobem, papryką i szpinakiem

Ekspresowy pomysł na letni obiad. Warzywa w sosie curry z ryżem i nerkowcami. Niebanalne, cudowne połączenie! Gwarantuję, będziecie zachwyceni.

Korzystajcie z sezonowych warzyw, nie ma nic lepszego, a lipiec to sezon na: botwinkę, bób, brokuły, cukinię, fasolkę szparagową, pomidory, ogórki, bakłażana, groszek cukrowy, kalafiora, kalarepę, marchewkę, paprykę, koper włoski, buraki liściowe, selera, pietruszkę, pory, rukolę, sałatę, roszponkę, szpinak, rzodkiewkę, szczaw, ziemniaki, kapustę białą i czerwoną, cebulę dymkę, młody czosnek, szczypiorek, borówki amerykańskie, poziomki, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, mirabelki, agrest, brzoskwinie, czereśnie, porzeczki, jagodę kamczacką, wiśnie. Całkiem spory wybór, prawda? To mój ulubiony okres w ciągu roku! Jedzmy sezonowo, korzystajmy z naszych wspaniałych warzyw i owoców :)) Uwaga – ostatni moment na truskawki!! ;))

Składniki:

  • 350 g bobu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryka żółta
  • cebula
  • 120 g szpinaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pasty curry
  • do podania : garść nerkowców i ryż

Wykonanie:

1.Bób myjemy, wrzucamy go na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy 4 minuty i odcedzamy. Studzimy i obieramy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy na nim cebulkę. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy 3-4 minuty i dodajemy obrany bób, mieszamy, smażymy kolejne 2 minuty.

3. Do warzyw wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy pastę curry. Wszystko dokładnie mieszamy, ogień zmniejszamy do minimum. Na koniec dodajemy świeży szpinak, dusimy wszystko jeszcze 3-4 minuty.

4. W tym czasie siekamy i prażymy nerkowce oraz siekamy natkę pietruszki. Curry podajemy z ryżem, posypane obficie pietruszką i prażonymi orzechami.

SMACZNEGO!

Paulina