środa, 12 Kwiecień 2017

Majonez konopny

W Polsce mamy taki zwyczaj, że Święta = majonez, dużo majonezu, do wszystkiego, czy do jajka czy do sałatki. Mam dla Was propozycję przygotowania domowego majonezu KONOPNEGO. Jest nie tylko bardziej wyrazisty w smaku niż klasyczny majonez, ale posiada również liczne właściwości prozdrowotne (olej, którego używamy do wykonania tego majonezu ma, np.  działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, posiada silne działanie przeciwmiażdżycowe, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn). Jest nieporównywalnie smaczniejszy, niż jego sklepowe zamienniki. 

Przygotuj na święta swój własny domowy majonez, zdrowszy, lepszy i bez sztucznych dodatków, zero chemii, maksimum smaku! Gorąco polecam! 

Składniki:

  • 1 jajko (jak najświeższe)
  • 300 g oleju konopnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie możemy użyć 1 łyżeczkę zwykłego cukru)

Wykonanie:

1. Jajko wbijamy do miski, dodajemy obie musztardy, sok z cytryny, sól oraz erytrytol (cukier), ubijamy składniki do momentu dokładnego ich połącznia. Jeżeli mamy taką możliwość proponuję zrobić to za pomocą robota kuchennego.

2. Następnie BARDZO NIEWIELKIM STRUMIENIEM wlewamy olej do miski z pozostałymi składnikami. Jeżeli ubijamy majonez ręcznie trzepaczką warto poprosić kogoś o pomoc, wtedy jedna osoba ubija naszą masę, druga bardzo powoli dodaje olej. Robimy to naprawdę bardzo powoli, im mniejszy strumień tym lepiej, tym większa pewność że majonez nam się nie zwarzy. Ubijamy do momentu zużycia całego oleju, powinna nam powstać gładka i dosyć gęsta emulsja. Gotowy majonez możemy doprawić jeszcze do smaku ( pieprzem, solą lub jeszcze odrobiną musztardy). Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku do 5 dni.

Jeżeli chcemy mieć pewność, że majonez nam się nie zważy musimy do jego przygotowania użyć jak najświeższych jajek i dobrej jakości oleju, następnie pierwsza faza wlewania oleju do ubitego jajka z przyprawami powinna być baaardzo wolna. 

SMACZNEGO!

Paulina