poniedziałek, 26 Czerwiec 2017

Makaron z pesto, pieczonymi rzodkiewkami i szparagami

Jedliście kiedyś pieczone rzodkiewki? Ja prawdę mówiąc do niedawna też nie. Jakiś czas temu przeglądając zdjęcia na Instagramie znalazłam zdjęcie pieczonych rzodkiewek i musiałam spróbować zrobić je sama. Przy okazji stworzyłam bajeczny i lekki obiad, który przyrządzicie dosłownie w 30 minut!  Gorąco polecam!

Pieczone rzodkiewki nabierają zupełnie nowego wymiaru! Mogą być fajnym dodatkiem do obiadu, sałatki lub kanapek! Zresztą spróbujcie i oceńcie sami! :))

Składniki: (na 2-3 porcje)

  • makaron (możemy użyć dowolnego, u mnie spaghetti)
  • pęczek rzodkiewek
  • 250 g szparagów
  • pesto z młodych liści rzodkiewki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • płatki chili
  • opcjonalnie parmezan do podania

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rzodkiewki i szparagi dokładnie myjemy. Odcinamy liście (najładniej będą wyglądały jak zostawimy końcówki natki oraz korzonki), przekrajamy na połówki. Następnie przygotowujemy szparagi – odłamujemy zdrewniałe końcówki i bardzo delikatnie obieramy pozostawiając nienaruszone główki (jeżeli używamy białych szparagów, zielonych nie musimy obierać, są mniej włókniste).

3. Przygotowane warzywa nacieramy oliwą i przyprawami (sól, pieprz, chili), umieszczamy w natłuszczonym naczyniu i pieczemy 25 minut. Warzywa należy przemieszać w połowie czasu pieczenia.

4. Ugotowany makaron dokładnie mieszamy z pesto. Przekładamy na talerze. Z wierzchu układamy pieczone warzywa i posypujemy parmezanem.

SMACZNEGO

Paulina