środa, 24 Luty 2016

Mini cukinie faszerowane brązowym ryżem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj ma dla Was przepis na faszerowane mini cukinie. Z racji tego, że nie znoszę wyrzucać jedzenia często zdarza mi się przygotowywać potrawy z „resztek”, ale takie zazwyczaj wychodzą zaskakująco pyszne, takie też były te cukinie :))).

Trochę ryżu z dnia poprzedniego, kilka prostych dodatków, 40 minut w kuchni i mamy wspaniałą propozycję na obiad lub też kolację. Taką cukinię możemy również spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos do pracy czy na uczelnię. Jest znakomita również w wersji na zimno. Jeżeli nie macie ryżu pod ręką śmiało możemy go zastąpić kaszą jaglaną, gryczaną lub pęczakiem.

Pysznie, prosto, szybko i zdrowo! Polecam :))

Mini cukinie nadziewane brązowym ryżem u suszonymi pomidoramiSkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 3 mini cukinie
  • 250 g ugotowanego ryżu brązowego
  • 1 cebula
  • 10 pomidorów suszonych
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g sera Feta
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Cukinie myjemy, odcinamy „kapelusze”, wydrążamy miąższ i kroimy go w drobną kostkę.

2. Cebulkę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego/oliwy i szklimy na niej cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony miąższ cukinii, mieszamy, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i ryż, mieszamy, ogień zmniejszamy do minimum. Na końcu dodajemy pokruszony ser Feta oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz).

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

4. Cukinie nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut.

Mini cukinie faszerowane brązowym ryżem i suszonymi pomidoramiMini cukinie nadziewane brązowym ryżem i suszonymi pomidoramiMini cukinie faszerowane brązowym ryżem i suszonymi pomidorami

SMACZNEGO!

Paulina