czwartek, 17 Marzec 2016

Mini serniczki limonkowe na spodzie brownie

Moja dzisiejsza propozycja na Wielkanocny deser to aksamitne i kremowe, z lekkim limonkowym posmakiem, mini serniczki na podwójnie czekoladowym spodzie. Ich dopełnieniem jest granat, z którym tworzą połączenie idealne.

Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wersja mini jest fajną odmianą dla klasycznych serników. Bo przecież sernik króluje na naszych świątecznych stołach nie tylko na Wielkanoc. Nie namawiam Was abyście z niego rezygnowali, proponuję jednak lżejszą i zdecydowanie zdrowszą wersję. Mini serniczki wyglądają i smakują wyśmienicie, zresztą oceńcie sami :))) 

mini serniczki na spodzie brownie z granatemSkładniki: (na około 16 sztuk)

Spód brownie:

  • 100 g masła klarowanego
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Warstwa sernikowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 200 g śmietanki kokosowej
  • limonka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu

Do podania: granat

Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej (w misce ustawionej na garnuszku z gotującą się wodą) roztapiamy masło i czekoladę. Studzimy. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy do momentu, kiedy składniki stworzą jednolitą masę.

2. W oddzielnej misce mieszamy mąkę kokosową, mąkę jaglaną, ksylitol, szczyptę soli i kakao.

3. Wymieszane suche składniki dodajemy do miski z „mokrymi składnikami”. Bardzo dokładnie mieszamy. 

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (góra-dół).

5. Przygotowujemy masę serową. W misce miksujemy ze sobą twaróg, jajka, śmietankę kokosową, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z limonki (wcześniej limonkę należy sparzyć).

6. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą brownie do 1/3 wysokości, na masę brownie wykładamy masę serową do 2/3 wysokości papilotek. Mini serniczki pieczemy 23-26 minut (do ścięcia masy).

7. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Granata przekrajamy na pół i wydłubujemy z niego pestki, na każdym mini serniczku układamy po 1-2 łyżeczki pestek granata.

mini serniczki na spodzie brownieIMG_8954mini serniczki na spodzie brownieSMACZNEGO!

Paulina