środa, 13 Wrzesień 2017

Mini tarty z gruszkami, cheddarem i orzechami włoskimi

Takie małe a takie pyszne i sycące. Słodko-słone, na bezglutenowym spodzie. Nafaszerowane gruszkami, intensywnym cheddarem, tymiankiem i orzechami włoskimi. Może na pierwszy rzut oka połączenie dziwne, ale na pewno pozytywnie zaskoczycie swoje kubki smakowe 😀 Lato zamknięte w mini tarty! :))

Fajna propozycja zarówno na obiad jak i przystawkę. Pyszne na zimno jak i na ciepło. Razem z #MyVictorinox zapraszamy do wypróbowania tych mini cudowności!

Składniki: (na 8-9 tart o średnicy 10 cm)

na ciasto:

  • 2 żółtka
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta soli

farsz:

  • 2-3 gruszki
  • 120 g sera cheddar
  • porządna garść orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Masło i żółtka jaj powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Rozcieramy w palcach wszystkie składniki, a następnie zagniatamy do momentu dokładnego ich połączenia. Zagniecione w kulę ciasto i wkładamy do lodówki na 25-30 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra-dół). Przygotowujemy foremki na nasze mini tarty. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4 mm. Przekładamy do form. Spód tart nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut na złoty kolor.

3. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, cheddar również kroimy w cienkie plasterki. Orzechy siekamy. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami.

4. Na upieczonych spodach układamy na zmianę gruszki z cheddarem. Następnie zalewamy odrobiną masy jajecznej. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami.

5. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika (180 stopni C), pieczemy 20-25 minut, tarty powinny być zarumienione a masa jajeczna ścięta.

SMACZNEGO!

Paulina

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!