wtorek, 19 Lipiec 2016

Mrożona zielona herbata z marakują i miętą

Przepis w sam raz na zbliżające się upalne dni ;)). Szybki i prosty, nie ma szans, żeby coś poszło nie tak. Mrożona zielona herbata ze świeżą miętą i marakują. Jeżeli nie mamy dostępu na owoców marakui nie załamujemy rąk, tylko śmiało możemy ją zastąpić np. arbuzem lub melonem. Tak przygotowana herbata jest nieporównywalnie lepsza ( i zdrowsza!!!) od znanych sklepowych odpowiedników.

Nie zastanawiaj się zbyt długo tylko przygotuj swoim bliskim cudowny mrożony napój, który ochłodzi i orzeźwi nawet w najbardziej upalny letni dzień! Gorąco polecam. 

Mrożona zielona herbata z marakują i miętąSkładniki:

  • ulubiona zielona herbata
  • marakuja (opcjonalnie marakuję możemy zastąpić, np. miąższem z arbuza)
  • garść liści świeżej mięty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 l wody
  • szklanka kostek lodu

Wykonanie:

1. W dzbanku zaparzamy zieloną herbatę. Zagotowujemy wodę, następnie studzimy ją do temperatury 70 stopni C i zalewamy herbatę (proponuję zaparzyć herbatę 2x mocniejszą niż zazwyczaj pijesz). Studzimy.

2. Do naczynia, w którym będziemy podawali herbatę (u mnie karafka) wrzucamy lód, liście świeżej mięty, 2 łyżki miodu oraz miąższ z owoców marakui. Wszystko zalewamy ostudzoną zieloną herbatą, dokładnie mieszamy. Podajemy lub dodatkowo jeszcze schładzamy w lodówce.

Mrożona zielona herbataIMG_2255Na zdrowie!!!

Paulina