czwartek, 25 Luty 2016

Muffiny jajeczne z jarmużem, papryką i pomidorkami

Dzisiaj mam dla Was przepis na muffinki, nie na słodko, a na wytrawnie. Idealna propozycja na śniadanie, kolację, przekąskę, na wynos do pracy lub na uczelnię. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Ja je osobiście uwielbiam :))).

Są puszyste i delikatne. To fajna propozycja zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do środka możemy dodać ulubione warzywa, zioła i dodatki. Moja propozycja to muffiny z jarmużem, papryką, pomidorkami koktajlowymi, świeżym tymiankiem oraz bazylią. Spróbujcie koniecznie :))

Muffiny jajeczne z jarmużem, papryką i pomidorkamiSkładniki: (na 12 muffinek)

  • 1/2 papryki
  • garść jarmużu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 8 jaj
  • sól, pieprz, papryka słodka, świeży tymianek, świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia foremek (jeżeli używamy silikonowych foremek nie musimy ich natłuszczać)

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

2. Jarmuż, paprykę, pomidorki myjemy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jarmuż osuszamy i siekamy. Pomidorki dzielimy na połówki.

3. Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością świeżych ziół.

4. Do przygotowanych i natłuszczonych foremek na muffiny (jeżeli używamy foremek silikonowych nie musimy ich natłuszczać) wkładamy po łyżeczce posiekanej papryki, łyżeczce pomidorków i trochę jarmużu. Warzywa zalewamy masą jajeczną (do 2/3 wysokości foremek bo muffiny jeszcze urosną).

5. Muffiny pieczemy do momentu kiedy masa jajeczna się zetnie, tj. około 20 minut.

Muffiny jajeczne z jarmużem, papryką i pomidorkamiMuffiny jajeczne z jarmużem, papryką i pomidorkamiMuffiny jajeczne z jarmużem, papryką i pomidorkamiSMACZNEGO!

Paulina