niedziela, 27 Listopad 2016

Muffiny marchewkowe

Witajcie! Dzisiejszym wpisem chciałabym rozpocząć cykl #zdroweBożeNarodzenie. Chcę przekazać Wam garść inspiracji i przepisów na zbliżające się Święta. Na blogu pojawi się kilka tradycyjnych lekko uzdrowionych propozycji, ale też moje pomysły na świąteczne dania, które możemy przygotować z sezonowych produktów. Zaskoczcie swoich bliskich, gości i przygotujcie pyszne i zdrowe świąteczne potrawy.

Moja pierwsza propozycja to delikatne, miękkie, pachnące cynamonem bezglutenowe muffinki marchewkowe z ananasem. Mój mały eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę i tylko w ostatnim tygodniu piekłam je 3krotnie! Są cudownie wilgotnie i niesamowicie pyszne. Podczas pieczenia w całym domu czuć zapach Świąt! Spróbujcie koniecznie! :))

Muffiny marchewkoweSkładniki: (na 8 dużych babeczek)

  • 2 jajka
  • 140 g cukru kokosowego
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach (ok. 200 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 150 g świeżego ananasa
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C. Jajka wbijamy do miski (powinny mieć temperaturę pokojową) i ubijamy wraz z cukrem aż masa stanie się gładka, puszysta i podwoi swoją objętość. Do ubitej masy powoli wlewamy mleczko kokosowe, jednocześnie cały czas ubijając (mleczko powinno być w temperaturze pokojowej, jeżeli nie ma jednolitej konsystencji musimy je przed dodaniem do masy dokładnie wymieszać).

2. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa kroimy w dosyć drobną kostkę.

3. Do miski dodajemy kolejno startą marchewkę, ananasa, cynamon, szczyptę soli i wiórki kokosowe. Następnie przesiewamy mąki (ryżową i migdałową), dodajemy po łyżeczce cynamonu, sody oraz kamienia winnego (opcjonalnie proszku do pieczenia, jeżeli chcemy aby muffiny były bezglutenowe to należy zwrócić uwagę aby proszek do pieczenia nie zawierał glutenu). Wszystko mieszamy delikatnie szpatułką, do momentu dokładnego połączenia wszystkich składników. 

4. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny (do 2/3 wysokości formy). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut (długość pieczenia uzależniona jest od wielkości naszych foremek, pieczemy do suchego patyczka).

img_4754

Muffiny marchewkoweMuffinki marchewkoweSMACZNEGO!

Paulina