piątek, 11 Marzec 2016

Naleśniki dyniowe z waniliowym musem twarogowym

Naleśniki, uwielbiane przez wszystkich, dzieci i dorosłych. U mnie trochę w innej odsłonie, urozmaiciłam je dodatkiem dyni :)). Są grubsze niż francuskie crepes, co nie znaczy, że nie smakują wyśmienicie. Są puszyste i delikatne, mają piękny kolor i idealnie pasują do twarogowego musu, przepyszne są również z duszonymi jabłkami i cynamonem.

Możemy je zjeść na śniadanie, obiad i kolację, „na wynos” również się sprawdzą :))). Dzięki dodatkowi dyni przemycamy cenne składniki odżywcze, więc naprawdę warto spróbować takiego połączenia! 

naleśniki dynioweSkładniki: (na około 15 naleśników)

Ciasto:

  • 100 g puree z dyni
  • 70 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka ryżowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
  • 3/4 szklanki wody
  • olej kokosowy
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zamienić na proszek do pieczenia)

Farsz:

  • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 1 żółtko
  • laska wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu (można zamienić np. na miód)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

1. W dużej misce roztrzepujemy jajka; następnie dodajemy puree z dyni i dokładnie łączymy z mlekiem i wodą. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego i wlewamy (ostudzony) do miski z puree i mlekiem, mieszamy. Do miski przesiewamy mąki połączone z kamieniem winnym/proszkiem do pieczenia dodajemy szczyptę soli i wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być gęstsze niż na klasyczne naleśniki.

2. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, już bez dodatku tłuszczu, smażymy troszkę dłużej niż klasyczne naleśniki – ale to też zależy od naszej patelni :)); przekręcamy ostrożnie na drugą stronę. Przed każdym wylaniem ciasta na patlenię dokładnie mieszamy.

3. W naczyniu blendera umieszczamy twaróg, ksylitol, jogurt, surowe żółtko oraz ziarenka wydłubane z laski wanilii, blendujemy do momentu powstania puszystego i kremowego musu.

3. Naleśniki przekładamy musem wedle uznania i podajemy z ulubionymi owocami. Mój „torcik” naleśnikowy podałam z bananem, mango i posypałam odrobiną kakao.

naleśniki dyniowenaleśniki dynioweSMACZNEGO!

Paulina