czwartek, 9 Czerwiec 2016

Naleśniki z mąki konopnej z pastą z buraków

Dzisiaj mam dla Was przepis na naleśniki z mąki konopnej oraz pastę z pieczonych buraków i sera Feta, która moim zdaniem idealnie do nich pasuje. Taka propozycja pasty będzie również ciekawym dodatkiem do kanapek lub surowych warzyw do chrupania.

Produkty z konopi cieszą się coraz większą sławą i coraz częściej wykorzystywane są w naszych kuchniach. Czy słusznie? Jak najbardziej! Dzisiaj pod lupę idzie mąka konopna. Doskonale nadaje się do pieczenia czy gotowania. Ma orzechowy posmak, dosyć intensywny, dlatego dobrze jest ją połączyć z innymi mąkami. Podobnie jak inne produkty z konopi jest niezwykle wartościowa. 

Mąka konopna:

  • nie zawiera glutenu, dlatego śmiało mogą z niej korzystać osoby z alergią i nietolerancją,
  • odznacza się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (n-3 oraz n-6) oraz cenny kwas GLA (gamma-linolenowy),
  • charakteryzuje się wysoką zawartością łatwostrawnego, dobrej jakości białka ( oraz błonnika pokarmowego
  • jest źródłem witamin z grypy B, witaminy E oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, mangan.

Naleśniki z mąki konopnej z pastą z burakówSkładniki:

naleśniki:

  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej opcjonalnie można użyć mąki ryżowej/gryczanej lub żytniej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

pasta:

  • 300 g upieczonych buraków
  • 100 g sera Feta
  • 30 g pestek słonecznika
  • 2 garści bazylii
  • pieprz cayenne lub zwykły

Wykonanie:

1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę konopną, jaglaną, jajka, szczyptę soli dokładnie mieszamy z wodą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

2. Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika. W naczyniu blendera umieszczamy wszystkie składniki na pastę i blendujemy do momentu powstania gładkiej i aksamitnej konsystencji.

3. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i przykrywamy dużą przykrywką lub folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut do zmiękczenia.

4. Naleśniki przekładamy pastą z buraków i podajemy z ulubioną surówką (u mnie rukola, pomidorki, bazylia, oliwa).

Pasta z pieczonych burakówNaleśniki z mąki konopnej z pastą z pieczonych burakówNaleśniki z mąki konopnej z pastą z pieczonych burakówCudownego dnia!!!

Paulina

Przeczytaj także:

« Amarantus z warzywami | Strona główna | Rafaello »