środa, 17 Sierpień 2016

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Zapraszam dzisiaj na cudowne, letnie owoce zapiekane pod owsianą kruszonką z nutą kokosa i cynamonu. Przepyszne słodko-kwaśne połączenie! Idealnie sprawdzi się jako leniwe śniadanie lub deser.

Spróbujcie koniecznie dopóki mamy pod dostatkiem nasze sezonowe, letnie owoce. W takiej formie świetnie sprawdzą się również maliny, truskawki, borówki amerykańskie, jagody, brzoskwinie, gruszki, czereśnie lub wiśnie.  

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonkąSkładniki: (na 4-5 porcji)

  • 2 małe jabłka (u mnie papierówki)
  • 8 śliwek
  • 6-8 moreli
  • 2 garści jeżyn
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki nasion konopnych
  • 2 łyżki cukru kokosowego (zamiast cukru możemy użyć miodu/syropu klonowego/syropu daktylowego/ksylitolu)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Owoce myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, pestek i szypułek. Jabłka, śliwki oraz morele kroimy na mniejsze części.

2. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka olejem kokosowym, a następnie układamy warstwowo owoce: jabłka/śliwki/morele/jeżyny. W oddzielnej miseczce mieszamy pastę kokosową, olej kokosowy, cukier kokosowy, płatki owsiane, pestki słonecznika, nasiona konopne oraz cynamon.

Owoce zapiekane z owsianą posypką

3. Owoce z wierzchu posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką i równomiernie ją rozprowadzamy. Naczynie wkładamy do piekarnika, pieczemy 45-50 minut, posypka powinna nabrać złotego koloru.

Owoce zapiekane z owsianą posypką

4. Owoce podajemy jeszcze ciepłe lub po przestygnięciu. Najlepsze są z kleksem kokosowej bitej śmietany.

Owoce zapiekane z owsianą kruszonkąOwoce zapiekane z owsianą posypkąOwoce zapiekane z owsianą kruszonkąOwoce zapiekane z owsianą kruszonkąSMACZNEGO!!!

Paulina