piątek, 26 Luty 2016

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym

Tęsknicie za latem? Ja bardzo! Dlatego korzystając z resztek lata w zamrażarce przenoszę je na talerz. Dzisiaj zapraszam na pyszną owsiankę z borówkami, gruszką i masłem orzechowym. Wiadomo, że najlepsze owsianki to te ze świeżymi owocami sezonowymi, ale w zimie też musimy sobie jakoś radzić! 😉 Połączenie borówek i masła orzechowego – mówię Wam rewelacja! Spróbujcie sami!

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym

Składniki: (na 2 porcje)

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion CHIA (można zamienić na siemię lniane)
  • 2 szklanki mleka ryżowego (można użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2/3 szklanki borówek (u mnie mrożone, możemy również użyć świeżych)
  • 2 małe gruszki

Wykonanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane, nasiona CHIA (lub siemię lniane) i gotujemy na małym ogniu.

2. W międzyczasie myjemy gruszki, borówki (jeżeli używamy świeżych). Gruszki pozabawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki.

3. Gdy owsianka zgęstnieje (po około 10 minutach) wrzucamy do rondelka borówki oraz 2 łyżki masła orzechowego, mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut co chwilę mieszając.

4. Przekładamy owsiankę do miseczek, dekorujemy pokrojoną gruszką, możemy posypać ją z wierzchu nasionami CHIA (lub siemieniem lnianym).

Owsianka z borówkami i masłem orzechowymOwsianka z borówkami i masłem orzechowym

SMACZNEGO!

Paulina