czwartek, 2 Marzec 2017

Owsianka zapiekana z jagodami

Jeżeli znudziła Ci się klasyczna owsianka ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Zapiekana owsianka w formie tortu (tak, tak to nie żart ;)) … z jagodami i nutą wanilii. Przenosi w niebiański nastrój, a w połączeniu z pierwszymi, wiosennymi promieniami słońca za oknem po takim śniadaniu będziecie góry przenosić! :)))

Serdecznie zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie w zupełnie nowej odsłonie!

Składniki: (na 5-6 porcji)

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić esencją waniliową lub ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 5-6 łyżek syropu klonowego
  • 300-400 g jagód (mogą być mrożone, można je też zastąpić innymi, ulubionymi owocami)
  • olej kokosowy i otręby do wysmarowania i wysypania foremki

Wykonanie:

1. Twaróg, jajka, syrop i pastę waniliową miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, płatki owsiane i 3/4 jagód. Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką do momentu dokładnego połącznia się składników.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Formę na ciasto (u mnie foremka o średnicy 26 cm) smarujemy dokładnie olejem kokosowym i wysypujemy otrębami. Przekładamy przygotowaną masę. Z wierzchu posypujemy resztą owoców (jeżeli używamy owoców zamrożonych nie rozmrażamy ich).

3. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Owsiankę studzimy w formie.

4. Owsianka najlepsza jest z dodatkiem jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO!

Paulina