niedziela, 6 Marzec 2016

Papryka faszerowana mielonym mięsem i warzywami

Uwielbiam nadziewać warzywa. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo, zarówno warzyw, które możemy nafaszerować, jak i wypełniaczy. Farsze mogą być zarówno wegetariańskie, wegańskie lub w wersji z dodatkiem mięs lub ryb. Jest to świetny sposób aby przemycić do naszych jadłospisów (oraz jadłospisów naszych pociech) większą ilość warzyw.

Dzisiaj mam dla Was przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem i warzywami w towarzystwie komosy ryżowej i surówki z kiszonej kapusty. Jest to propozycja na pyszny, sycący, zdrowy i pełnowartościowy obiad lub potreningową kolację. Nie potrzebujemy dużo czasu na przygotowanie takiego posiłku. Tak przyrządzone papryki możemy również spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą „na wynos” do pracy, czy na uczelnię. Gwarantuję, na pewno je polubicie :))) 

Jako dodatek proponuję przygotować komosę ryżową. Próbowaliście jej kiedyś? Jeżeli nie polecam włączyć quinoę do swojego jadłospisu. Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański to malutkie ziarenka, które zaliczane są do „pseudozbóż”. Ma ogrom wspaniałych wartości, są to między innymi:

  • jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego (zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych, czyli tych, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, więc musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem – w związku z tym jest to idealny produkt dla wegetarian, czy wegan), 
  • zawiera lizynę (która rzadko jest spotykana w produktach pochodzenia roślinnego), aminokwas egzogenny, potrzebny do odbudowy i regeneracji komórek ciała, lizyna stanowi niezbędny składnik białek strukturalnych skóry, ścięgien, chrząstek oraz kości,
  • nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej,
  • ma niski Indeks Glikemiczny, dlatego polecana jest osobom chorującym na cukrzycę oraz osobom na dietach redukcyjnych,
  • jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź i cynk oraz witamin z grupy B oraz witaminę E,
  • ma właściwości przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe,
  • zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego,oraz wiele, wiele innych pozytywnych właściwości.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania tego wspaniałego produktu w Waszej kuchni :))

papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywamiSkładniki:

  • 3 duże papryki
  • 2 cebule
  • 600 g mięsa mielonego z dziczyzny lub wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g pieczarek
  • 120 g selera naciowego
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • kawałek twardego koziego sera
  • masło klarowane
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka wędzona, chili
  • do podania: quinoa (komosa ryżowa), kiszona kapusta, jabłko, cebulka, oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Cebulkę, czosnek i pieczarki obieramy. Selera naciowego dokładnie myjemy, odcinamy końce. Cebulkę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Szklimy na niej cebulkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Następnie dodajemy mielone mięso i równomiernie smażymy kilka minut. W międzyczasie kroimy pieczarki i selera naciowego. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, dokładnie mieszamy, smażymy kilka minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. W międzyczasie gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Pod koniec smażenia dodajemy do mięsa pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz chili, dusimy 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Kawałek twardego sera koziego ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

4. Papryki myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Tak przygotowane „miseczki” nadziewamy farszem mięsno-warzywnym i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.

5. Przygotowujemy surówkę z kiszonej kapusty. U mnie z dodatkiem posiekanej w kostkę cebulki i startego na tarce jabłka z odrobiną oliwy z oliwek i natki pietruszki. Upieczone papryki podajemy w towarzystwie komosy i przygotowanej surówki.

papryka faszerowana mięsem mielonym i warzywamipapryka faszerowana mięsem mielonym i warzywamiSMACZNEGO!

Paulina