poniedziałek, 24 Październik 2016

Pasta z aromatyczną dynią, suszonymi pomidorami i awokado

Korzystamy z dyniowego sezonu, dlatego kolejna propozycja z królową jesieni w roli głównej. Uwielbiam pieczoną dynię przyprawioną cynamonem i gałką muszkatołową! Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to gorąco Was do tego zachęcam. A tak przygotowana dynia w połączeniu z awokado, suszonymi pomidorami, natką pietruszki i makaronem to prawdziwa petarda :))) Fajna propozycja na lekki obiad, kolację lub posiłek na wynos; na zimno smakuje również wybornie!

Pasta z aromatyczną dynią, suszonymi pomidorami i awokado

Składniki: (na 3 porcje)

  • 220 g makaronu penne
  • 1 awokado
  • 300 g dyni piżmowej
  • pęczek natki pietruszki
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • parmezan

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Dynię przekrajamy na pół, ze środka wydrążamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę (na około 2 cm kawałki). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pokrojoną dynię. Skrapiamy ją z wierzchu oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, dynia powinna być miękka ale nie może się rozpadać.

2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na mniejsze części. Natkę pietruszki siekamy.

4. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki: ugotowany makaron, upieczoną dynię, pokrojone awokado, suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły, ale nie porozpadały.

5. Pastę podajemy skropioną łyżką oliwy z oliwek oraz posypaną odrobiną parmezanu.

Pasta z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami i awokado

Pasta z aromatyczną dynią, awokado i suszonymi pomidoramiPasta z aromatyczną dynią, suszonymi pomidorami i awokadoSMACZNEGO!

Paulina