czwartek, 24 Marzec 2016

Pasta z awokado, szpinaku i pestek dyni

Dzisiaj zapraszam po przepis na ekspresową i przepysznie zdrową pastę z awokado, świeżego szpinaku i pestek dyni z lekką chrzanową nutką, która idealnie sprawdzi się jako nadzienie do faszerowanych Wielkanocnych jajek lub po prostu jako dodatek do pieczywa.  Myślę, że warto poświęcić te 10 minut aby wyczarować sobie takie cudeńko nie tylko na Wielkanocne śniadanie, ale również na co dzień ;))).

Pasta z awokado, szpinaku i pestek dyniSkładniki:

  • 1 awokado
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • 3 jajka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • do podania: rzeżucha lub inne ulubione kiełki (u mnie kiełki buraka)

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, przekrajamy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. 

2. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i wkładamy do naczynia blendera, dodajemy żółtka, opłukany i osuszony szpinak, pestki dyni, chrzan, sól i świeżo mielony pieprz. Blendujemy dokładnie aby pasta była gładka i kremowa.

3. Białka, które zostają po ugotowanych jajkach proponuję nafaszerować pastą. Pastę również możemy stosować jako dodatek do pieczywa.

Pasta z awokado, szpinaku i pestek dyniPasta z awokado, szpinaku i pestek dyniPasta z awokado, szpinaku i pestek dyniSMACZNEGO!!!

Paulina