poniedziałek, 10 Październik 2016

Pasta z bakłażana czyli Baba ghanoush

Uwielbiam przygotowywać różnego rodzaju pasty. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub jako zdrowa przekąska ze świeżymi warzywami, którą możemy zabrać ze sobą na wynos do pracy lub szkoły. Taka pasta to również świetny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety nie tylko dzieci, ale również dorosłych.

Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Ja przygotowywałam tę pastę po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Zachwyciła nie tylko moje podniebienie, ale również domowników! Myślę, że Wam również przypadnie do gustu … :)))

Pasta z bakłażanaSkładniki:

  • 4 małe bakłażany (ok. 800 g)
  • 2 łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • szczypta soli
  • pieprz

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Bakłażany myjemy, osuszamy i dziurkujemy widelcem. Następnie opalamy na palnikach kuchenki przez kilka minut (co chwilę obracając) do momentu aż staną się zwiotczałe i zwęglone na zewnątrz. Następnie wkładamy do piekarnika na 12-15 minut.

2. Ostudzone bakłażany przekrajamy na pół, łyżką wydrążamy miąższ, umieszczamy go naczyniu blendera, dodajemy sok z cytryny, tahini, czosnek, kmin rzymski i 2 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Pastę doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

3. Pastę schładzamy w lodówce. Podajemy polaną oliwą z oliwek oraz posypaną posiekaną pietruszką.

Propozycja podania: kanapki z pastą z bakłażana, posiekaną pietruszką i kaparami lub jako dip ze świeżymi warzywami (marchewka, kalarepa, ogórek, papryka).

Pasta z bakłażanaPasta z bakłażanaPasta z bakłażana

SMACZNEGO!

Paulina