wtorek, 23 Luty 2016

Pasta z twarogu i szprotek

Szukacie inspiracji na szybkie śniadanie? Może spróbujecie przygotować ekspresową pastę i zrobić z nią kanapki?

Taka pasta to zdecydowanie śniadanie mojego dzieciństwa. Kanapki z pastą na bazie twarogu i szprotek to naprawdę ekspresowa, prosta i zdrowa propozycja. Połączenie dla niektórych może wydawać się nieco dziwne, ale zapewniam, że smak Was nie zawiedzie :)).

Pasta inaczej nazywana „awanturką” to fajna alternatywa nie tylko na kanapki, ale śmiało możemy nadziewać taką pastą warzywa – paprykę, ogórka czy pomidory. Opcji jest bardzo wiele, twaróg pasuje nie tylko do dań na słodko, z daniami wytrawnymi komponuje się równie wyśmienicie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia serdecznie zapraszam!

 Pasta z twarogu i szprotekSkładniki:

  • 200 g twarogu chudego lub półtłustego
  • 150 g szprotek wędzonych
  • 1 cebulka
  • 1/2 pęczku koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • do podania u mnie: pieczywo, pomidorki koktajlowe, rukola, ogórek kiszony i soliród (śmiało możemy zamienić go np. na dowolne kiełki)

Wykonanie:

1. Obieramy cebulkę i siekamy ją w drobną kostkę. Koperek myjemy, siekamy. Jeżeli używamy szprotek w oleju – odsączamy je.

2. W misce umieszczamy twaróg, szprotki – ugniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny, posiekaną cebulką i koperek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

3. Pastę podajemy jako dodatek do pieczywa. Moja propozycja to kanapki z rukolą, posmarowane pastą posypane solirodem lub kiełkami z dodatkiem ulubionych warzyw (ogórki kiszone pasują do pasty idealnie:)).

Pasta z twarogu i szprotekPasta z twarogu i szprotekSmacznego :)))

Paulina