wtorek, 15 Marzec 2016

Pasztet z soczewicy z suszonymi śliwkami

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i w związku z tym postanowiłam opublikować kilka przepisów, które śmiało możemy przygotować na nasze świąteczne stoły. Święta Wielkiej Nocy są czasem niezwykłym, niestety wielu osobom kojarzą się z momentem, kiedy możemy porzucić swoje „diety” na bok i pozwolić sobie na wszystko. Pamiętajmy, że Święta nie muszą ociekać toną majonezu i cukru, a tradycyjne babki, mazurki, jajka czy mięsa możemy przyrządzić w zdecydowanie zdrowszej i lżejszej wersji. Zachęcam Was abyście przygotowali te Święta z rozsądkiem, bo przecież nie chcemy tracić energii ani czasu na walkę ze skutkami przejedzenia, a następnie na powrót do formy ;))). W tym roku zafunduj sobie oraz swoim bliskim pyszne, lekkie oraz zdrowe świąteczne potrawy.

Dzisiejsza moja propozycja to pasztet z soczewicy z suszonymi śliwkami. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Propozycja idealna nie tylko dla wegetarian czy osób na diecie bezglutenowej, smakuje on nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom ;)). Jest delikatny, wilgotny w środku, ma intensywny smak i idealnie pasuje do chrzanu, ćwikły czy dużej ilości rzeżuchy.

Jest idealną propozycją na Wielkanocny stół, ale sprawdzi się również na co dzień, jako dodatek np. do kanapek.

psztet z soczewicy z suszonymi śliwkamiSkładniki: (na małą keksówkę)

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 8 suszonych śliwek
  • 3 łyżki sezamu
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, jałowiec, papryka wędzona, kolendra – nasiona, majeranek, koper włoski-nasiona, czarnuszka

Wykonanie:

1. Soczewicę płuczemy na sitku. Przekładamy do rondelka, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości – około. 20 minut.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Marchewkę i pora myjemy. Z pora odcinamy zielone liście, przekrajamy na pół, połowę kroimy w cienkie plasterki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, roztarte w moździerzu kilka ziaren jałowca, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego, łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, podsmażamy co chwilę mieszając. Do zeszklonej cebuli i przypraw dodajemy pora i startą marchewkę, chwilę podsmażamy do momentu zmięknięcia warzyw. Na koniec dodajemy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Studzimy.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

5.  W dużej misce mieszamy ostudzoną i odcedzoną soczewicę, 2 roztrzepane jajka, ostudzone warzywa z przyprawami, sezam oraz 4 łyżki płatków jaglanych.

6. Keksówkę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Wykładamy przygotowaną masę. W środek delikatnie wciskamy suszone śliwki. Z wierzchu posypujemy sezamem oraz czarnuszką. Pieczemy 45-50 minut. Pasztet przed wyjęciem z blaszki dokładnie studzimy.

psztet z soczewicy z suszonymi śliwkamipasztet z soczewicy z suszonymi śliwkami

SMACZNEGO!

Paulina

  • Ewa

    Robię na Święta! 🙂 Czy soczewicy nie powinno się wcześniej moczyć ? 😉

    • NaTropieSmakow

      Super! Ewa daj znać jak smakowało 🙂 Czerwonej soczewicy nie musimy moczyć przed gotowaniem, wystarczy dokładnie opłukać na sitku.