wtorek, 15 Sierpień 2017

Pasztet z bobu

Przepis kieruję do wszystkich miłośników bobu! Oto efekt moich ostatnich eksperymentów – pasztet z bobu z grzybami. Lekki, a zarazem sycący dodatek do pieczywa, warzyw czy omletów! Jest pysznie, zapraszam :))

Składniki: (na 1 małą keksówkę)

  • 600 g bobu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 10-12 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • masło klarowane i otręby do wysmarowania i oprószenia blaszki

Wykonanie:

1. Bób gotujemy, studzimy i obieramy.

2. Siemię lniane zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Suszone grzyby również zalewamy wrzątkiem i ostawiamy do napęcznienia. 

3.  Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.

4. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, podsmażamy przyprawy do momentu kiedy wyraźnie poczujemy ich zapach. Następnie dodajemy do nich cebulę i szklimy. Na koniec dodajemy czosnek i starte na tarce warzywa, sól oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy i podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.

5. W naczyniu malaksera umieszczamy bób, 3 łyżki oleju i glut z siemienia lnianego. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy już za pomocą łyżki. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

6. Dno i boki keksówki smarujemy masłem klarowanym i obsypujemy otrębami. Przekładamy przygotowaną masę. Suszone grzyby odcedzamy, delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym i wciskamy równomiernie w masę. Posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50-55 minut. Studzimy w foremce, najlepiej całą noc.

SMACZNEGO

Paulina