sobota, 16 Styczeń 2016

Pesto jarmużowo-pietruszkowe

Pesto – rzecz uniwersalna. Można stosować jako dodatek do wielu potraw, np. kanapek, zapiekanek, omletów, sałat, czy makaronów. Pesto możemy kupić prawie w każdym sklepie, ale czy nie lepiej (i zdrowiej :)) będzie zrobić  je samodzielnie w domu. Robi się ekspresowo. Dzisiaj zapraszam na pesto w trochę innej odsłonie niż tradycyjne bazyliowe, moja propozycja to pesto jarmużowo-pietruszkowe.

Dlaczego akurat jarmuż? Ja jestem jego wielką fanką, to jedno z moich ulubionych warzyw. W Polsce nie do końca doceniany, czasami zamiast jedzenia, służy do ozdabiania półmisków. Namawiam jednak, aby włączyć go do swojego jadłospisu. Jakie właściwości posiada:

– duża zawartość wapnia, potasu, żelaza, magnezu czy cynku,

– dobre źródło witaminy C, zawiera również witaminy K, A oraz witaminy z grupy B,

– źródło karotenoidów – beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny – przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwnowotworowe,

– luteina oraz zeaksantyna dodatkowo zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej w oku,

– bogate źródło sulforafanu, który ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i bakteriobójcze,

– zawiera chlorofil, który ma działanie oczyszczające i detoksykujące.

Pamiętajmy aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich właściwości, powinien być gotowany przez maksimum 3-4 minuty, najlepiej tylko zblanszowany.

Mała uwaga dotycząca surowego spożywania jarmużu – w większych ilościach nie powinny go spożywać osoby z chorobami tarczycy oraz kamicą nerkową.

pesto jarmużowo-pietruszkowe

Składniki:

  • 3 garści jarmużu (5 dużych liści)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 szklanki uprażonych nerkowców
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • kilka łyżek zimnej wody do uzyskania kremowej konsystencji
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Jarmuż myjemy, rwiemy na mniejsze części. Natkę pietruszki myjemy. Czosnek obieramy. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.

2. W malakserze miksujemy na gładką masę jarmuż, pietruszkę, nerkowce, oliwę, czosnek, sok z cytryny i parmezan. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody (aby uzyskał gładką konsystencję). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

pesto jarmużowo-pietruszkowe

Miłego weekendu!

Paulina :))

 

 

Kategoria: ,