wtorek, 30 Maj 2017

Pesto z młodych liści rzodkiewki

Pesto – idealny dodatek do kanapek, warzyw do chrupania, omletów, makaronu itd., itd. Wyliczać można bez końca, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Na blogu można znaleźć  przepisy na pesto z natki marchewki, jarmużowo-pietruszkowe lub pesto z pietruszki i mięty. Dzisiaj kolejna odsłona, a mianowicie pesto z liści rzodkiewki.

Jeżeli do tej pory wyrzucaliście liście rzodkiewki do kosza, nie róbcie tego więcej :))) Można z nich przyrządzić naprawdę pyszne i zdrowe dodatki, jak i samodzielne dania (np. zupę krem).

Dzisiejsze pesto jest intensywne w smaku, lekko pikantne. Naprawdę pyszne! Uwielbiam je jako dodatek do makaronu!

Serdecznie zapraszam! 

Składniki: (na 1 mały słoiczek)

  • 100 g młodych liści rzodkiewki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 15 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g słonecznika
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera lub thermomixie i miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

3. Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 7 dni.

SMACZNEGO!

Paulina

Kategoria: ,