sobota, 2 Lipiec 2016

Pesto z natki marchewki

Dokładnie tak, pesto z natki marchewki. Nie pomyliłam się ;)) Jeżeli do tej pory wyrzucaliście nać to szybko proponuję naprawić ten błąd i wypróbować ten przepis! To taka forma kuchennego recyclingu. Natka marchewki jest bardzo zdrowa, dlatego znacznie lepszym posunięciem będzie ją zjeść aniżeli wyrzucić ;)). Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, chleba, sałatek, omletów czy klasycznych warzyw do chrupania. Jest kremowe, wyraziste i przede wszystkim przepyszne! Gwarantuję, nie znajdziecie takiego w sklepie … ;))

Pesto z natki marchewkiSkładniki:

  • 150 g natki marchewki (natka z 2 pęczków)
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 – 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika (można zastąpić dowolnymi orzechami)
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

1. Natkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Odcinamy najgrubsze łodygi.

2. Czosnek obieramy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.

3. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera/malakserze/thermomixie i miksujemy do momentu powstania gładkiego i kremowego pesto ( w razie potrzeby możemy dodać oliwę lub zimną wodę w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji).

4. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i z wierzchu polewamy oliwą, która zapobiegnie ciemnieniu. Przechowujemy w lodówce jak każde inne pesto.

Pesto z natki marchewki

Propozycja podania: Makaron z pesto z natki marchewki z suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem i płatkami parmezanu.

Dowolny makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kroimy kilka suszonych pomidorów. Prażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Makaron mieszamy z pomidorami, pesto i słonecznikiem. Podajemy posypany parmezanem.

Makaron z pesto z natki marchewki

Makaron z pesto z natki marchewkiSMACZNEGO!!!

Paulina