czwartek, 14 Kwiecień 2016

Pesto pietruszkowo-miętowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na pesto. Bardzo uniwersalny dodatek, który pasuje praktycznie do wszystkiego, do makaronów, sałatek, pieczonych warzyw, zapiekanek, wytrawnych naleśników czy omletów. Zapewniam Was, że lepszego (i zdrowszego;)) pesto nie kupicie w żadnym sklepie!

Pesto pietruszkowe przygotowuję dosyć często, ostatnio postanowiłam je trochę odmienić i mój klasyczny przepis wzbogaciłam o liście świeżej mięty. Wyszło niebanalne, pyszne i odświeżające. Spróbujcie i oceńcie sami ;))

Pesto pietruszkowo-miętoweSkładniki:

  • 100 g natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g grana padano lub parmezanu
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • garść liści mięty
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

1. Pietruszkę i miętę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Czosnek obieramy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, co chwilę mieszając, do momentu, kiedy uzyskają złoty kolor.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera lub malakserze i blendujemy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Pesto pietruszkowo-miętowePesto pietruszkowo-miętowePesto pietruszkowo-miętoweSMACZNEGO!!!

Paulina