niedziela, 7 Sierpień 2016

Pieczony omlet z kwiatami cukinii

Kwiaty cukinii coraz częściej możemy kupić na targach czy w warzywniakach, ale przecież ile z nas ma takie produkty we własnych ogródkach. Temat jadalnych kwiatów staje się coraz bardziej popularny, co bardzo mnie cieszy. Jest to temat dosyć uniwersalny i naprawdę możemy dać się ponieść naszej wyobraźni. Kwiaty są nie tylko przepięknym dodatkiem do dań zarówno słodkich jak i wytrawnych, są po prostu przepyszne! Pierwsze moje spotkanie z tym produktem, dokładnie rok temu było bardzo owocne i z niecierpliwością czekałam na moment, kiedy będę mogła zebrać kwiaty z własnego ogrodu. Zarówno kwiaty męskie (sam kwiat z łodyżką) jak i żeńskie (kwiat z małą cukinią podłużną/okrągłą) są jadalne. Nie bójcie się próbować nowych rzeczy, otwierajmy się na nowe smakowe (i nie tylko;))) doznania! Obiecuję, że ich smak Was nie rozczaruje!

Zapraszam Was dzisiaj na delikatny i przepyszny omlet pieczony z cukinią, jej kwiatami i kozim serem. Cudownie rozpocząć dzień taaaakim śniadaniem!

IMG_3446

Składniki: (na 4-5 porcji)

  • 2 młode cukinie
  • 10-12 kwiatów cukinii
  • 10 jajek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść liści bazylii
  • 100 g sera koziego typu feta (możemy użyć klasycznego sera feta)
  • gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz (1/2 łyżeczki)
  • masło do wysmarowania foremki

Wykonanie:

1. Przygotowujemy żaroodporne naczynie, dokładnie smarujemy środek masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

2. Kwiaty cukinii bardzo delikatnie płuczemy, dokładnie oczyszczamy, usuwamy z kielichów słupki bądź pręciki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinię myjemy, osuszamy. Kroimy na półplasterki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego.

3. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, pieprz, posiekaną bazylię oraz ścieramy gałkę muszkatołową. Dokładnie roztrzepujemy rózgą.

4. Cukinię zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu rozkładamy pokrojony ser oraz kwiaty cukinii.

Pieczony omlet z kwiatami cukinii5. Formę wkładamy do piekarnika. Omlet zapiekamy około 20-25 minut, do momentu gdy masa jajeczna się zetnie i ładnie zarumieni z wierzchu.

6. Omlet wyjmujemy z piekarnika, możemy jeszcze posypać świeżą bazylią.

Pieczony omlet z kwiatami cukiniiPieczony omlet z kwiatami cukinii

Pieczony omlet z kwiatami cukinii

SMACZNEGO!!!

Paulina