wtorek, 12 Kwiecień 2016

Pizza na spodzie z batatów

Dzisiaj zapraszam po przepis na pizzę, najlepszą jaką do tej pory udało mi się zrobić. Była prze-pyszna, spód się nie rozpadał, na pewno zagości w naszym jadłospisie na dłużej! Dwuskładnikowe ciasto, przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej. Zakładając, że mamy wcześniej upieczone bataty wykonanie jest naprawdę ekspresowe. Przepis na ciasto banalny, potrzebujemy jedynie dwóch podstawowych składników – upieczonych batatów i mąki. Ja użyłam dwóch rodzajów mąk, lecz równie pysznie wyjdzie z jednym, możemy użyć mąki jaglanej, gryczanej, kasztanowej, konopnej, owsianej, ryżowej czy mąki z amarantusa (jeżeli nie jesteście na diecie bezglutenowej możecie użyć również mąki orkiszowej czy żytniej).

Dodatki w przepisie to jedynie moja propozycja :))). Jeżeli macie inne ulubione dodatki, śmiało wykorzystajcie swoje pomysły! Spróbujcie koniecznie :)))

Pizza na spodzie z batatówSkładniki:

ciasto: (na 1 dużą pizzę)

  • 2 małe upieczone bataty (450 g; ja piekłam w rękawie do pieczenia około 35-40 minut w 190 stopniach C z termoobiegiem – długość pieczenia w zależności od wielkości batatów)
  • 150 g mąki jaglanej + mąka do podsypania
  • 100 g mąki kasztanowej (możemy użyć 250 g jednego rodzaju mąki)

dodatki:

  • sos pomidorowy
  • 5 pieczarek
  • garść pomidorków daktylowych
  • prosciutto di parma (szynka parmeńska)
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1 mała cebulka
  • 150 g mozzarelli mini
  • rukola
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

1. Pieczone bataty studzimy, wydrążamy miąższ ze środka i blendujemy go. Do batatów dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto ręcznie. Powinno być gładkie. Nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mąki. Tworzymy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C (termoobieg). Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy cienko ciasto. Delikatnie przenosimy rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,  nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 12-14 minut (spód powinien delikatnie się zarumienić).

3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Cebulkę obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy również na plasterki. Umyte pomidorki przekrajamy na połówki. Rukolę i bazylię myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

4. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni C (wyłączamy termoobieg; włączamy funkcję pieczenia góra-dół). Spód smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy ziołami prowansalskimi i układamy przygotowane dodatki: cebulę, pieczarki, pomidorki, kuleczki mozzarelli. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy około 10 minut, do momentu rozpuszczenia sera. Upieczoną pizzę wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu układamy szynkę parmeńską, rukolę oraz świeżą bazylię i posypujemy kaparami i GOTOWE!

Pizza na spodzie z batatówPizza na spodzie z batatów

Pizza na spodzie z batatówPizza na spodzie z batatów

SMACZNEGO!!!

Paulina