piątek, 9 Wrzesień 2016

Placuszki bananowo-twarogowe z gruszką i figami

Zapraszam dzisiaj na cudowne, puszyste, wilgotne i lekkie jak piórko placuszki bananowo-twarogowe ze świeżą figą i lekko podduszoną gruszką z cynamonem.

Taka kompozycja sprawdzi się zarówno jako śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub lekka kolacja. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno więc śmiało możemy je spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły lub na uczelnię.

Placuszki bananowo-twarogowe

Składniki: (na 3 porcje)

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • 3 gruszki
  • 3 figi
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • olej kokosowy

Wykonanie:

1. Twaróg, banany i jajka umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do momentu  połączenia składników. Mąkę i kamień winny przesiewamy przez sitko do reszty składników i dokładnie mieszamy.

2. Gruszki myjemy, wykrajamy gniazda nasienne, kroimy na półplasterki. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki wody, dodajemy do niej pokrojone gruszki oraz szczyptę cynamonu i dusimy na małym ogniu około 7 minut (żeby owoce się nie rozpadły).

3. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na patelni delikatnie posmarowanej olejem kokosowym. Podajemy przełożone plastrami świeżej figi z „dżemem” gruszkowym i posypane łyżką orzechów włoskich.

Placuszki twarogowo-bananowePlacuszki bananowo-twarogowePlacuszki bananowo-twarogoweSMACZNEGO!!

Paulina

 

Przeczytaj także:

« Dziki burger | Strona główna | Lody malinowo-kokosowe »