niedziela, 31 Lipiec 2016

Placuszki z cukinii z sosem kurkowym

Kolejna odsłona cukinii. Dzisiaj w wersji cudownych i delikatnych placuszków z suszonymi pomidorami i sosem kurkowym. Takie placuszki doskonale sprawdzą się jako lekki, letni obiad lub kolacja. Pyszne są również samodzielnie, w wersji na zimno, więc śmiało możemy spakować je do pudełeczka i zabrać ze sobą „na wynos” np. w towarzystwie guacamole lub po prostu świeżych warzyw. Co tu dużo mówić …. niebo w gębie! 🙂 Spróbujcie koniecznie!

Jeżeli szukacie również innych inspiracji na dania z cukinią w roli głównej zapraszam na:

1. Cukinię faszerowaną mięsem i warzywami

2. Krem z pieczonej cukinii z jarmużem

3. Mini cukinie faszerowane brązowym ryżem i suszonymi pomidorami

Placuszki z cukinii w sosie kurkowymSkładniki: (na 4 porcje)

Na placuszki:

  • 2 młode cukinie (ok. 500 g )
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki sezamu (u mnie biały i czarny)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki gryczanej/jaglanej/konopnej/ryżowej/żytniej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • olej kokosowy/oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

Na sos kurkowy:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g kurek
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania: awokado

Wykonanie:

Placuszki

1. Cukinie myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach (razem ze skórką). Startą cukinię lekko solimy i odstawiamy na 7-8 minut.

2. Cukinię delikatnie odciskamy i odsączamy zgromadzoną wodę. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, sezam, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Sos:

1.  W międzyczasie obieramy czosnek i cebulkę na sos. Dokładnie oczyszczamy kurki. Cebulę siekamy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy przetarty przez praskę czosnek, mieszamy. Dodajemy kurki i dusimy około 10 minut.

2. Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do kurek. Na samym końcu dodajemy jogurt grecki oraz doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

3. Na talerzach układamy placuszki i polewamy sosem kurkowym. Opcjonalnie możemy dodać kilka plasterków awokado.

Placuszki z cukinii z sosem kurkowymPlacuszki z cukinii z sosem kurkowymPlacuszki z cukinii z sosem kurkowymSMACZNEGO!

Paulina