czwartek, 23 Czerwiec 2016

Placuszki z kwiatów czarnego bzu

Bezglutenowe placuszki z kwiatów czarnego bzu z delikatną, kokosową nutką. Pyszne i niebanalne połączenie.  Spróbujcie koniecznie, dopóki bez nie zacznie przekwitać ;)))

Placuszki z kwiatów czarnego bzu

Składniki: (na 20 placuszków)

  • 20 kwiatów czarnego bzu
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego (można użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki kamienia winnego (zamiennie możemy użyć proszku do pieczenia)
  • ksylitol zmielony na cukier puder
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto (jajka, mleko, mąki, kamień winny i 2 łyżki ksylitolu) blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

2. Kwiaty pojedynczo łapiemy za łodyżkę i dokładnie zanurzamy w cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Następnie odcinamy nożyczkami ogonki, jak najkrócej, łodyżki są często gorzkie.

Placuszki z kwiatów czarnego bzu

3. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.  Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

4. Układamy na talerzu i posypujemy zmielonym na cukier puder ksylitolem.

Placuszki z kwiatów czarnego bzu

Placuszki z kwiatów czarnego bzuPlacuszki z kwiatów czarnego bzuSMACZNEGO!!!

Paulina