piątek, 5 Luty 2016

Placuszki z serka wiejskiego

W odpowiedzi na Waszą prośbę o przepisy i inspiracje na zdrowe i pyszne śniadania dzisiaj publikuję przepis na szybkie placuszki z serka wiejskiego. Dla jego wielbicieli trochę inna odsłona :))). Dla wielbicieli słodkich śniadań fajna alternatywa, ale też inspiracja dla wszystkich lubiących eksperymenty! Placuszki są uniwersalne, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możemy spakować je do pudełka i zabrać ze sobą „na wynos”. Proponuję podawać z ulubionymi dodatkami, pasuje do nich praktycznie wszystko, świeże owoce, dżemy, miód, masło orzechowe, suszone owoce, musy lub jogurty naturalne.

Placuszki z zserka wiejskiegoSkładniki: (4-5 porcji)

  • 300 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej
  • 3/4 łyżeczki kamienia winnego (można zamienić na proszek do pieczenia)
  • 2 łyżki inuliny (można pominąć całkowicie, wtedy należy dodać 1-2 łyżki mąki więcej)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

1.W misce łączymy ze sobą jajka, mąkę, cukier, inulinę i kamień winny (proszek do pieczenia). Na końcu dodajemy serek wiejski i dokładnie mieszamy (nie miksujemy, mieszamy trzepaczką lub widelcem).

2. Rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczamy olejem kokosowym i smażymy placuszki do momentu, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.

3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt grecki, polewa czekoladowa (rozpuszczona łyżka oleju kokosowego z łyżeczką kakao), masło orzechowe i świeże owoce. Palce lizać! ;))

Placuszki z serka wiejskiegoPlacuszki z serka wiejskiegoSMACZNEGO :)))

Paulina