piątek, 7 Październik 2016

Płatki jaglane z owocami i cynamonem

Jesień i zima to pory roku, kiedy bez śniadania na ciepło nie chce mi się wynurzać nosa poza drzwi mojego domu. Tak więc zapraszam na pierwszy przepis z cyklu #ciepłeśniadania ;)).

Płatki jaglane z owocami, cynamonem i orzechami włoskimi to naprawdę ekspresowe, sycące, zdrowe i przede wszystkim pyszne śniadanie, które rozgrzeje, dostarczy energii i poprawi humor w te chłodne i ponure dni. Gorąco polecam!

Płatki jaglane z owocami i cynamonemSkładniki: ( na 2 porcje)

  • 600 ml mleka sojowego (możemy zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwykłym)
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ulubione owoce do posypania (u mnie maliny i borówki)

Wykonanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy je. Następnie wsypujemy płatki jaglane oraz siemię lniane. Gotujemy 3-4 minuty do momentu aż płatki napęcznieją. Pod koniec gotowania do płatków dodajemy pokrojonego banana, gruszkę oraz cynamon.

2. Zdejmujemy z ognia, płatki nakładamy do miseczek. Posypujemy świeżymi owocami i orzechami włoskimi. Zjadamy ze smakiem!

Płatki jaglane z owocami i cynamonemPłatki jaglane z owocami i cynamonemSMACZNEGO!

Paulina