środa, 20 Styczeń 2016

Pomarańczowo-marchewkowe smoothie z imbirem

Wyciskacie soki czy miksujecie smoothie? Smoothie to napój ze zblendowanych owoców i/lub warzyw o gęstej i kremowej konsystencji.

Dzisiaj zapraszam na zastrzyk witamin i składników mineralnych w postaci pomarańczowo-marchewkowego smoothie z imbirem! Idealny na tę porę roku :)). Duża dawka witaminy C oraz imbir, który posiada właściwości wspomagające odporność organizmu.

Imbir … przez niektórych traktowany jako lek na przeziębienie. Łatwo dostępny, możemy go kupić w supermarketach, małych sklepikach, warzywniakach czy na bazarkach. Jakie tak naprawdę ma działanie na nasz organizm?

  • zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor i żelazo,
  • posiada właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe, tak więc jest idealny w stanach przeziębienia,
  • ma działanie przeciwwymiotne, łagodzi mdłości u kobiet w ciąży, doskonale sprawdza się w przypadku choroby lokomocyjnej,
  • ułatwia trawienie, pobudzając wydzielanie śliny i soku żołądkowego,
  • wspomaga odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii organizmu,
  • ma działanie wspomagające krążenie krwi, zapobiega tworzeniu zakrzepów,
  • wpływa na poprawę koncentracji,
  • ma działanie moczopędne,
  • jest świetnym afrodyzjakiem, ma działanie rozgrzewające oraz wzmagające krążenie krwi,
  • dzięki właściwościom rozgrzewającym i pobudzającym krążenie jest składnikiem większości preparatów antycellulitowych.

 Zapraszam na cudowne pomarańczowo-marchewkowe smoothie z imbirem!

 Pomarańczowo-marchewkowe smoothie

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 marchewki
  • 2 małe pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 2 cm korzenia imbiru

Wykonanie:

1. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Pomarańcze, mandarynki i cytrynę obieramy ze skórki. Z cytryny wyciskamy sok. Imbir obieramy.

2. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Smoothie pomarańczowo-marchewkowe

Na zdrowie!

Paulina