poniedziałek, 1 Luty 2016

Pstrąg pieczony z warzywami

Aby ten tydzień stał się jeszcze lepszy zadbajmy o zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Pamiętajmy aby zaplanować co i kiedy będziemy jeść, unikajmy kupowania przetworzonej i naszpikowanej chemią żywności. Nasze posiłki nie muszą być wymyślne i wcale nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni żeby odżywiać się prawidłowo, proponuję posiłki oparte o naturalną, sezonową i lokalną żywność. Gwarantuję dużo lepsze samopoczucie!

Przepisów na ryby jeszcze nie było, więc przyszedł czas i na nie :)).  Dzisiaj proponuję pieczonego pstrąga z warzywami. To bardzo prosty i szybki sposób na pyszny i pełnowartościowy obiad lub kolację. Ryba jest soczysta i delikatna. Polecam !

Oczywistym jest, że najlepsza ryba to taka złowiona przez nas samych, ale niestety większość z nas nie ma takiej możliwości; najpewniejszym miejscem zakupu świeżej ryby będzie zakup z kutra rybackiego nad morzem albo w hodowli czy tez od zaufanego sprzedawcy, ale taki przywilej też dotyczy mniejszości. Kupując rybę (podobnie jak w przypadku wszystkich produktów żywnościowych) pamiętajmy aby sprawdzić jej świeżość, oto kilka wskazówek, które mam nadzieję pomogą Wam w tej ocenie:

  • bardzo ważny jest ZAPACH ryby – powinien być bardzo delikatny i nie drażniący, świeża ryba morska ma charakterystyczny zapach wody morskiej, jeżeli zapach jest intensywny i ostry zdecydowanie ryba jest nieświeża,
  • OCZY ryby powinny być błyszczące, przejrzyste z wyraźnie zaznaczoną źrenicą, bardziej lub mnie wypukłe (w zależności od gatunku ryby); mętne, zapadnięte, matowe będą mówiły o tym, że ryba jest nieświeża i nie nadaje się do spożycia;
  • SKRZELA powinny być różowe bądź krwistoczerwone (w zależności od gatunku), z wyraźnie zaznaczonymi listkami skrzelowymi, bez plam, czy jakichkolwiek uszkodzeń; blade lub brązowe, z widocznymi uszkodzeniami lub ubytkami będą zdecydowanie oznaką nieświeżości ryby;
  • MIĘSO świeżej ryby jest sprężyste i elastyczne, po naciśnięciu palcem szybko wróci do poprzedniego kształtu; podczas przechowywania mięso ryby staje się coraz bardziej miękkie i mniej sprężyste, po naciśnięciu palcem odkształca się trwale – to oznaki nieświeżości ryby;
  • PŁETWY powinny mieć naturalny kształt i regularną strukturę, lekko wilgotne, nie powinny mieć jakichkolwiek ubytków;
  • ŚLUZ I SKÓRA – świeża ryba charakteryzuje się cienką warstwą NIE LEPKIEGO śluzu ze ściśle przylegającymi do skóry łuskami; gruba i lepka warstwa śluzu będzie mówiła nam, że ryba jest nieświeża, dodatkową oznaką nieświeżości będą nastroszone z widocznymi ubytkami łuski.

 

Pstrąg pieczony z warzywami

Składniki:

  • 2 pstrągi (u mnie 1 kg)
  • 40 g masła klarowanego
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 cytryny
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 bulwy topinamburu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Topinambur dokładnie myjemy i również kroimy na ćwiartki. Marchewkę obieramy, kroimy na plasterki. Selera naciowego myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i 2 gałązkami rozmarynu.

2. Do miseczki wkładamy masło. Obieramy 4 ząbki czosnku, przeciskamy przez praskę do miseczki.  Papryczkę chili koimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i kroimy w krążki dodajemy do masła i czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.  

3. Ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kładziemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i nacieramy przygotowanym masłem czosnkowym. Do środka wkładamy po 1/2 łyżeczki masła czosnkowego po 1 gałązce rozmaryn u i po łyżeczce posiekanej natki pietruszki. Wierzch skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, możemy  dodatkowo ułożyć po 2 plasterki na wierzchu. Obok ryb układamy warzywa, 4 ząbki nieobranego czosnku i skrapiamy delikatnie wcześniej przygotowaną oliwą.

4. Blachę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15-20 minut (w zależności od wielkości pstrągów). Zdejmujemy folię z blaszki i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Pstrąg pieczony z warzywamiPstrąg pieczony z warzywamiSMACZNEGO :))

Paulina