czwartek, 6 Kwiecień 2017

Pulpeciki ze szczupaka w galarecie

Ostatnio u mnie nadzwyczaj słodko, dlatego postanowiłam przygotować dla równowagi kilka przepisów bardziej wytrawnych, a w związku ze zbliżającymi się Świętami pojawią się też propozycje, które z powodzeniem będziecie mogli przygotować na #zdrowąWielkanoc.

Pulpeciki ze szczupaka (lub innej Waszej ulubionej ryby) w galarecie to idealny pomysł na Wielkanocny stół. Przygotowanie może niekoniecznie ekspresowe, chyba że do przygotowania pulpecików użyjecie gotowych filetów, a nie tak jak ja będziecie „rozbierać” rybkę od początku, ale na pewno warte zachodu związanego z przygotowaniem tego dania! Moi domownicy byli wprost zachwyceni! Zaskoczcie i Wy swoich bliskich i przygotujcie coś zaskakującego, a zarazem zdrowego i pysznego. Gorąco polecam 🙂

Składniki: (na 2 półmiski)

  • 800 g filetów ze szczupaka (lub innej wybranej ryby i płatków ryżowych)
  • mleko (do namoczenia ryby)
  • 2 małe cebule
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz biały
  • sól
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • żelatyna lub agar
  • masło klarowane

Wykonanie:

1. Oczyszczone z ości i skóry filety rybne moczymy 3-4 godziny w mleku, a następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Płatki ryżowe zalewamy 4 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia. Cebule obieramy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Pietruszkę myjemy i siekamy jak najdrobniej.

2. Osuszoną rybę, napęczniałe płatki ryżowe (jeżeli pozostało z nich odrobina mleka to odlewamy ją), zeszkloną cebulkę oraz siemię lniane mielimy w młynku do mielenia mięsa.

3. Do zmielonej masy dodajemy sól, pieprz biały i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie bulion umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Z masy rybnej lepimy małe pulpeciki i wrzucamy do wrzącego bulionu (możemy gotować je partiami). Gotujemy około 15 minut.

4. Łyżką cedzakową wyjmujemy pulpeciki i układamy w półmiskach. Żelatynę/agar rozpuszczamy w naszym bulionie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pulpety zalewamy bulionem i pozostawiamy do stężenia.

SMACZNEGO!

Paulina