czwartek, 10 Listopad 2016

Puszysty omlet z twarogiem i owocami

Witajcie! Serdecznie zapraszam na pyszne i ekspresowe śniadanie. Jeżeli tak jak ja, preferujecie o tej porze roku zjeść pierwszy posiłek na ciepło  ten przepis jest dla Was! Nieziemsko puszysty i delikatny omlet zapewni nam nie tylko energię na resztę dnia, ale również wyśmienity nastrój już od samego rana! 

Puszysty omlet z twarogiem i owocami

Składniki: (na 1 porcję)

  • 2-3 jaja
  • 1 średni banan
  • 50 g twarogu półtłustego
  • olej kokosowy
  • do podania: kiwi, granat, jagody mrożone

Wykonanie:

1. Jajka, 2/3 banana oraz twaróg umieszczamy w naczyniu blendra i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, następnie wlewamy masę jajeczną, ogień zmniejszamy do minimum. W momencie gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy omlet łopatką i pozwalamy aby płynna masa spłynęła na patelnię, czynność kilkukrotnie powtarzamy. Omleta przewracamy na drugą stronę na dosłownie 20-30 sekund, do momentu kiedy masa całkowicie się zetnie. Omleta zdejmujemy na talerz.

3. Omleta podajemy z owocami.

Puszysty omlet z twarogiem i owocamiPuszysty omlet z twarogiem i owocamiSMACZNEGO!

Paulina