środa, 13 Wrzesień 2017

Quiche z kurkami, kozim serem i koperkiem

Jesień co raz bardziej czuć w powietrzu i w kuchni w sumie też. Chociaż wieczorami marzy mi się już kubek rozgrzewającej zupy lub herbaty, miło jest jeszcze wykorzystać resztki lata i przenieść się przynajmniej na chwilę w wakacyjne klimaty. Przedstawiam Wam dzisiaj tartę, która będzie jeszcze wspomnieniem lata. Robiłam już ją wielokrotnie, nie wiem dlaczego do tej pory jej tu nie było, ale teraz jest idealny moment!

Kurki, koperek, kozi ser … genialne połączenie! Serdecznie zapraszam razem z #MyVictorinox :)))

Składniki:

na ciasto

  • 2 żółtka jaj
  • 150 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli

na farsz

  • 300 g kurek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ricotty
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 80 g twardego koziego sera
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Masło i żółtka jaj powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Rozcieramy w palcach wszystkie składniki, a następnie zagniatamy do momentu dokładnego ich połączenia. Zagniecione w kulę ciasto i wkładamy do lodówki na 25-30 minut.

2. Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i szklimy szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy kurki, przyprawiamy i podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

3. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z ricottą, jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Na koniec dodajemy ostudzone kurki i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra-dół). Przygotowujemy formę na tartę (u mnie o średnicy 30 cm). Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm. Przekładamy do formy. Spód tarty nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut na złoty kolor.

5. Na podpieczony spód delikatnie wylewamy masę z kurkami. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (masa musi być ścięta).

SMACZNEGO!

Paulina


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!