wtorek, 14 Czerwiec 2016

Rafaello

Cudowne, domowe i przede wszystkim zdrowe rafaello. Bez tony cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i zbędnej chemii. Przepis i wykonanie banalnie proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i ulepić małe, słodkie kuleczki z migdałem w środku. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie im przepyszny deser w zdrowym wydaniu ;))

RafaelloSkładniki:

  • 100 g pasty kokosowej  (polecam tą pastę, ale ostrzegam uzależnia ;)))
  • 5 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 120 g mąki kokosowej
  • 10 łyżek wrzątku
  • 3-4 łyżki inuliny (możemy pominąć)
  • migdały bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

1. W dużej misce rozpuszczamy cukier kokosowy (ksylitol) i pastę kokosową we wrzątku. Następnie dodajemy mąkę kokosową i inulinę, mieszamy do uzyskania gęstej masy ( w razie potrzeby możemy dosypać jeszcze mąki aby zagęścić).  

2. Z masy lepimy kulki, w środku każdej z nich umieszczamy migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello najlepiej umieścić w lodówce na 2-3 godziny. Schłodzone smakuje o niebo lepiej. Gorąco polecam ;))

RafaelloRafaelloRafaelloSMACZNEGO!!!

Paulina